Joogan hyödyt – Tasapainoa ilman suorittamista
Joogan hyödyistä puhuttaessa viitataan usein siihen, miten asanaharjoitus notkistaa kehoa. Perinteisesti joogassa hyödyt kuitenkin nähdään suoritusvapaan elämänkulttuurin myötä syntyvinä sivutuotteina. Shaktajoogassa tämä oivallus on keskiössä: kun lakkaamme tavoittelemasta, annamme myös tilaa harjoituksen yllättävänkin perustavanlaatuisille hyödyille.
Joogan fyysiset hyödyt – kehon solmukohdat avautuvat
Monet kokevat joogan auttavan lihasjännityksiin, selkäkipuihin ja yleiseen keholliseen hyvinvointiin. Tämä ei ole sattumaa. Harjoitus, joka antaa keholle luvan hellittää ilman pakkoa tai ponnistelua sallii myös enemmän liikettä, varsinkin alueilla jotka ovat jääneet liikkeen suhteen vähemmälle huomiolle. Kun harjoittaja rentoutuu, keho sallii liikkeen. Näin joogan terveyshyödyt voivat syntyä melkein kuin itsekseen, ilman kurinalaista tavoitteellisuutta.
Monet kokevat shaktajoogan harjoituksen parantaneen myös yöunia, mikä luo positiivisen kierteen, joka mahdollistaa rentoutuksen syventymisen edelleen. Joogamatolla tapahtuva rentoutus siirtyy useimmilla vähän yllättäenkin arjen keskelle ja voi mahdollistaa kokonaan uudenlaisen tavan suhtautua itseensä ja ympäröivään maailmaan.
Mielen selkeys ja stressin lievittyminen
Perinteisesti joogassa ei jaeta mieltä ja kehoa erilleen ja niinpä hyödyt mielen tasolla ovat yhtä konkreettisia. Kun asanat eivät ole suoritus, eikä harjoitusta muutenkaan pyritä kontrolloimaan, syntyy parhaimmillaan tila, jossa keskittymisen sijaan vapaa soljuminen on keskipisteessä. Mieli ei rauhoitu komennosta, vaan hyväksynnän ja lempeiden kehotusten kautta. Tämä tila voi täysin mullistaa sisäisen kokemuksemme.
Jooga ja hermoston tasapaino
Autonominen hermostomme ohjaa huomaamatta suhtautumistamme elämään. Joogaharjoitus, joka ei aktivoi suorittamisen sykliä, antaa tilaa parasympaattiselle, eli lepotilaa vaalivalle autonomisen hermoston osalle. Suoritusvapaus on tila, jossa kehon ja mielen kokonaisuus saa levätä ja palautuminen syvenee. Tällaisessa tilassa myös tiedostamattomasta mielen tasosta kumpuavat vaikutukset saavat tilaa nousta esiin. Tämä prosessi on eheyttävää, vaikka emme aina ymmärtäisikään miksi.
Joogan vaikutukset arjessa voivat näkyä levollisempana rytminä, kokonaisvaltaisempana vuorovaikutuksena ja kykynä kohdata haastavatkin tilanteet tyynesti.
👉 Tutustu Shaktan kursseihin ja tule kokemaan suoritusvapaa alue
Harjoituksen säännöllisyys ei ole pakko vaan lahja
Säännöllinen harjoitus ei tarkoita kurinalaisuutta tai velvollisuutta. Se tarkoittaa lupausta itselle: että palaan joogamatolle pysähtymään ja rentoutumaan. Hyödyt eivät ole päämäärä, jota kohti juostaan. Enemmänkin voisi ajatella, että jokainen joogaharjoitus on uusi alku, ja jokainen hyöty on kuin sivuvaikutus siitä, että virittäydymme kokonaisvaltaisesti harjoituksen avulla.
Yhteisö, joka kantaa – joogan sosiaalinen ulottuvuus
Vaikka jooga koetaan usein yksilöllisenä polkuna, Shakta-traditiossa painotetaan myös yhteisön merkitystä. Satsang-tyyppiseen keskusteluun kokoontuva yhteisö luo peilin, jossa harjoitus ja muut joogaopinnot saavat syvyyttä.
Tieteellinen näkökulma – kun kokemus kohtaa tutkimuksen
Shakta sai vuonna 2016 mahdollisuuden osallistua yhtenä interventiona Suomen Akatemian rahoittamaan, itsemyötätuntoa tutkivaan CoPassion-hankkeeseen. Interventiossa selvitettiin joogaharjoituksen vaikutuksia muun muassa koettuun terveydentilaan. Jo viiden harjoituskerran jälkeen osallistujat kokivat merkittäviä muutoksia: syvempi rentoutuminen, vähentynyt stressi ja lisääntynyt itsemyötätunto.
Vaikka kyseessä on pienehkö pilottitutkimus, antaa tämän intervention tulokset viitteitä siitä, että viimeisen vuosikymmenen aikana Shaktalla kerätty kokemuksellinen tieto joogan rentouttavasta vaikutuksesta on todennettavissa myös tieteen keinoin.
Shaktajoogaa on käytetty myös yritysmaailmassa ja säännöllisten joogatuntien vaikutuksia on dokumentoitu tilastollisesti: rauhoittunut hermosto, palautumisen lisääntyminen, parantunut yöuni ja kipujen väheneminen lukeutuvat näissä selvityksissä esiin tulleisiin hyötyihin.
Joogan hyödyt kokonaisvaltaisena vaikutuksena
Joogan hyödyt ulottuvat ihmisolemuksen syvimpiin tasoihin. Ne voivat avautua arjessa kyvyksi suhtautua rauhallisesti haastaviinkin tilanteisiin, kuulla itseään paremmin arjen pauhun keskellä tai nähdä elämän merkityksellisimmät asiat kirkkaammin. Kun joogasta tulee osa elämää, hyödyt eivät ole enää erillisiä saavutuksia, vaan luonnollinen, juuri oman näköisesi tila, joka kantaa.
Joogan hyödyt eivät ole päämäärä, vaan seuraus suoritusvapaasta harjoituksesta
Joogan hyödyt voivat olla konkreettisia: parempi uni, selkeämpi ajattelu, rentoutuneempi kehon ja mielen kokonaisuus. Ne voivat olla myös hienovaraisempia: voimakkaampi yhteys omaan olemukseen ja yllättävänkin voimakas kokemus aidosta itseilmaisusta. Toisaalta hyödyt voivat olla lähes näkymättömiä: jotain sellaista kuin hiljainen ilo, joka ei tarvitse perusteluja.
Tule kokemaan shaktajooga itse
🧘♀️ Haluatko kokea joogaa, jossa hyödyt syntyvät ilman ponnisteluja, rentoutuksen ja soljuvuuden kautta?
👉 Tule mukaan Shaktan kurssille tai työpajaan – paikan päällä tai etänä.
👉 Harjoita myös verkossa – silloin kun hiljaisuus kutsuu sinua.
👉 Lue lisää shaktajoogasta ja anna hyötyjen nousta – jos ovat noustakseen.
Usein kysyttyä – Joogan hyödyt
Mitä hyötyä joogasta voi oikeasti olla?
Joogasta voi seurata rauhoittunut hermosto, parempi unenlaatu, vähemmän stressiä sekä selkeämpi yhteys omaan olemukseen. Nämä eivät kuitenkaan ole tavoitteita, vaan seurausta pysähtymisestä ja olemisen tilasta.
Voiko joogan hyödyt tuntua heti?
Kyllä, monille harjoitus tuo heti tunnetta levollisuudesta tai selkeydestä. Mutta syvimmät hyödyt nousevat usein vähitellen harjoituksen muuttuessa elämäntavaksi.
Tarvitseeko minun ymmärtää joogaa saadakseni siitä hyötyä?
Ei, hyötyjen saaminen ei vaadi joogan filosofian ymmärrystä. Hyödyt saadaksesi riittää että tulet paikalle, annat itsellesi tilan ja annat harjoituksen tehdä mitä se tekee. Shaktajoogaan voit tulla yhtä hyvin ensikertalaisena kuin mestarijooginakin.
Voiko joogasta olla hyötyä, vaikka en ole henkinen ihminen?
Kyllä. Joogan hyödyt eivät edellytä minkäänlaisen maailmankuvan hyväksymistä. Harjoitus ei edellytä uskonnollisuutta, ainoastaan avoimuutta.
Entä jos en koe mitään erityistä harjoituksen aikana?
Se on täysin ok. Harjoitus ei ole mikään elämysautomaatio. Joskus syvimmät vaikutukset näkyvät vasta ajan kanssa ja nousevat esiin hiukan yllättävissäkin tilanteissa.