Shaktajooga vs. Yin-jooga – kaksi hiljaisuuden tietä
Joogapolkuja on monia, ja jokaisella on oma sävynsä. Shaktajooga ja yin-jooga jakavat paljon. Molemmissa painotetaan harjoituksen tekemistä rentoutuksen kautta ja asanoille annetaan runsaasti aikaa ja tilaa, jotta harjoittaja löytää oman tapansa soljua. Nämä joogamenetelmät myös eroavat toisistaan monelta osin. Tässä kirjoituksessa avataan lyhyesti yin-joogan ja shaktajoogan eroja ja yhteneväisyyksiä.
Mitä on yin-jooga?
Yin-jooga syntyi 1970–80-luvuilla, kun yhdysvaltalainen kamppailulajien opettaja Paulie Zink esitteli pitkiä, passiivisia asentoja sisältävän harjoituksen Taoistisen joogan pohjalta. Myöhemmin hänen oppilaansa Paul Grilley kehitti siitä anatomiaan perustuvan Yin-joogan, ja Sarah Powers nimesi sen lopullisesti yhdistäen mukaan myös buddhalaista filosofiaa.
Yin-jooga painottaa pitkiä pitoja (3–10 min), sidekudosten ja faskian avaamista sekä rauhoittumista harjoituksen äärelle. Harjoituksissa voidaan toisinaan myös käyttää apuvälineitä ja taustamusiikkia.
Mitä on shaktajooga?
Shakta-tradition jooga on syvästi eteläaasialaiseen perinteeseen juurtunut harjoituksen ja filosofian kokonaisuus, jota on alunperin kutsuttu nimellä Kaula. Shaktajoogan harjoituksissa ei seurata tekniikkaa, vaan harjoituksen myötä pyritään luomaan tila, jossa olemisen kokemus nousee luonnollisesti esiin.
Asanoissa muotoa tärkeämpää on tietynlainen virittäytyneisyys ja niin asana-, pranayama- kuin bandha-harjoituksienkin tarkoitus on opettaa harjoittajaansa löytämään tasapainon tila. Shaktajoogassa rentoutta ei tavoitella niinkään viettämällä pitkiä aikoja asanoissa. Sen sijaan asanasarjojen saumaton kokonaisuus hoitaa hellävaroen kaikkia elimistön aspekteja jättäen kirkkaan ja rentoutuneen olon. Tämän, suhteellisen ennustettavan vaikutuksen on huomattu olevan läsnä myös pituudeltaan hyvin lyhyidenkin tuntien jälkeen.
Shaktajoogan harjoitukset ovat osa laajempaa kokonaisuutta filosofiaa ja käytäntöä yhdistävää perinnettä. Usein juuri harjoituksen positiiviset vaikutukset herättävät harjoittajan kiinnostuksen myös joogan taustalla vaikuttavaa filosofista perinnettä kohtaan.
Meillä joogi on myös osa yhteisöä: säännölliset keskustelevat luennot eli satsangit, opintopiirit ja retriitit tukevat harjoitusta ja auttavat rakentamaan syvempää suhdetta joogaan. Joogafilosofiaan tutustuminen ei tietenkään ole välttämätöntä: joogan rentouttavan vaikutuksen antamat hyödyt ovat useimmille itsessään syy hakeutua säännöllisesti joogamatolle.
Tieteellistä tukea harjoitukselle
Shakta sai vuonna 2016 mahdollisuuden osallistua yhtenä interventiona Suomen Akatemian rahoittamaan, itsemyötätuntoa tutkivaan CoPassion-hankkeeseen. Interventiossa selvitettiin joogaharjoituksen vaikutuksia muun muassa koettuun terveydentilaan. Jo viiden harjoituskerran jälkeen osallistujat kokivat merkittäviä muutoksia: syvempi rentoutuminen, vähentynyt stressi ja lisääntynyt itsemyötätunto.
Vaikka kyseessä on pienehkö pilottitutkimus, antaa tämän intervention tulokset viitteitä siitä, että viimeisen vuosikymmenen aikana Shaktalla kerätty kokemuksellinen tieto joogan rentouttavasta vaikutuksesta on todennettavissa myös tieteen keinoin.
Shaktajoogaa on käytetty myös yritysmaailmassa ja säännöllisten joogatuntien vaikutuksia on dokumentoitu tilastollisesti: rauhoittunut hermosto, palautumisen lisääntyminen, parantunut yöuni ja kipujen väheneminen lukeutuvat näissä selvityksissä esiin tulleisiin hyötyihin.
Yin-joogan ja Shaktajoogan vertailu
Ominaisuus | Yin-jooga | Shaktajooga |
---|---|---|
Juuret | 1970–80-luku, Zink → Grilley → Powers | Kaula/Shakta-perinne, Intia, joogatekstit ja suullinen perinne |
Harjoitustyyli | Pitkiä, passiivisia pitoja, vaikutuksia sidekudoksiin | Elimistön geometrian huomioon ottava harjoitus, joka hoitaa kehoa hellävaroen |
Filosofia | Yin–yang-teoria, meridiaanit, chakrat | Ei-dualistinen, Shakta-tradition joogateksteistä kumpuava maailmankuva |
Ohjaus | Sanallinen, usein musiikkia ja välineitä | Hiljaisuuteen ankkuroitu, minimalistinen |
Miten yin-jooga ja shaktajooga puhuttelevat eri tarpeita?
Yin-jooga voi tarjota fyysistä palautumista ja lempeää kehonhuoltoa, erityisesti kiireisessä arjessa tai stressaantuneessa kehossa.
Shaktajooga voi puhutella sinua, jos kaipaat terveyshyötyjen lisäksi vuosisatojen myötä hioutunutta ymmärrystä ihmisestä hienovaraisena ja saumattomasti ympäristössään toimivana kokonaisuutena.
- 🔍 Etsitkö pehmeää kehoa avaavaa harjoitusta? Yin voi tuoda lempeyttä.
- 🔍 Kaipaatko kokemusta, joka pysäyttää ja antaa tilaa kääntyä sisäänpäin elämän merkityksellisimpien asioiden äärelle? Shaktajooga tarjoaa sinulle tämän tilan.
Yhteenveto
Yin-jooga on moderni, keholähtöinen rentoutumisen kulttuuri.
Shaktajooga on muinainen, elimistön kokonaisuuden huomioonottava kulttuuri, joka kumpuaa syvästä filosofisesta ymmärryksestä.
Molemmat tarjoavat rauhaa, mutta eri lähtökohdista: yin keholle, shakta kokonaisvaltaisesti virittäytyneelle kehon ja mielen kokonaisuudelle.
Shaktajoogassa harjoitus ei myöskään pääty matolle, vaan se jatkuu yhteisössä ja arjen keskellä.
Kutsu suoritusvapaalle alueelle
🧘♀️ Haluatko kokea joogaa, jossa ei suoriteta vaan annetaan tilaa soljumiselle?
👉 Tutustu Shaktan aikatauluun ja tule mukaan harjoitukseen joko paikan päällä tai etänä.
👉 Liity opintopiiriin tai satsangiin ja kohtaa joogaperinteen syvyys yhteisössä.
👉 Lue lisää shaktajoogasta ja anna hiljaisuuden puhua puolestaan.
Usein kysyttyä – Shaktajooga vs. Yin-jooga
Jos etsit pehmeää kehoa avaavaa harjoitusta, yin voi tuoda lempeyttä. Jos taas kaipaat kokemusta, joka pysäyttää ja antaa tilaa kääntyä sisäänpäin elämän merkityksellisimpien asioiden äärelle, voi shaktajooga sopia sinulle erityisen hyvin.
Voiko shaktajooga täydentää yin-joogaa?
Kyllä. Monet shaktajoogan harjoittajat ovat kokeilleet myös yin-joogaa. Vastaavasti jopa monet yin-joogan opettajat ovat myöhemmin kouluttautuneet joogan syvempiin ulottuvuuksiin myös Shaktan opettajankoulutuksessa..
Sopiiko shaktajooga aloittelijalle?
Ehdottomasti. Koska shaktajooga tehdään suoritusvapaalla alueella, ei harjoitukselle ole ulkoisia mittareita ja niin vasta-alkajat kuin mestarijoogitkin voivat hyötyä harjoituksesta.
Mitä vaikutuksia shaktajoogalla voi olla?
Harjoitus voi tuoda rauhaa hermostolle, selkeyttä mielelle ja perustavan yhteyden elämän syvään merkityksellisyyteen. Tieteellisesti dokumentoidut hyödyt tukevat tätä kokemusta.
Voinko harjoittaa molempia joogamuotoja rinnakkain?
Kyllä, ne voivat tukea toisiaan.
Mikä on shaktajoogan yhteisön merkitys?
Shaktajoogaan kuuluu joogatuntien lisäksi satsangeja, opintopiirejä ja retriittejä, jotka tukevat matkaasi.