Monille jooga ja meditaatio näyttäytyvät usein kahtena erillisenä polkuna: toinen liittyy kehoon, toinen mieleen. Shaktajoogassa tällaista jakoa ei tehdä, vaan meditaatio on sisäänkirjoitettu kaikkiin harjoituksiin.
Jooga ja meditaatio – suorittamisesta soljumiseen
Usein joogaa pidetään fyysisenä harjoituksena ja meditaatiota henkisenä. Tämän ajatuksen mukaan joogamatolla liikutaan ja meditaatiotyynyllä istutaan. Historiallisesti meditaatio, johon on viitatte sanskritin kielisellä sanalla “dhyana”, viittaa kuitenkin tietynlaiseen tapaan nähdä maailma ympärillään. Joogaperinteessä korostetaan, että harjoituksen tarkoitus on viedä ihminen tasapainoon, jotta joogi voi oppia näkemään elämänsä merkityksellisimmät asiat selkeästi.
Shaktajoogassa painotetaan virtaavuutta
Shaktajoogassa ei tehdä joogaa ja sitten meditoida istuen. Sen sijaan meditaatio, tai dhyana, on harjoitukseen olemuksellisesti liittyvä näkökulmastas. Kun joogaa tehdään suoritusvapaalla alueella ja rentoutuksen kautta, opetellaan samalla myös päästämään irti turhista jännitteistä niin kehon kuin mielenkin tasolla. Harjoituksen on tarkoitus soljua kuin vesi: rajoittamatta, itseään vapaasti ilmaisten.
Ei-dualistinen näkökulma – ei ole harjoittajaa ja harjoitusta
Shaktajoogan ytimessä on ei-dualistinen näkemys, jonka mukaan harjoittaja, harjoitus ja ympäristö, missä harjoituksen tulokset ilmenevät, eivät ole erillisiä.
Meditaatiota tarkoittavassa sanassa “dhyana” oleva “dhi”-juuri viittaa kokonaiseen näkemykseen. Jo pidempään harjoittaneet joogit usein huomaavat, että joogalla on tapana muuttaa ihmisen maailmankuvaa hiukan yllätyksellisilläkin tavoilla. Oppiessaan näkemään ympäröivän maailman elävänä kudoksena, on oivaltanut jotain perustavaa joogan meditaatiokäsityksestä.
Meditaatioharjoitus – mitä se on ilman tekniikkaa?
Monet lähestyvät meditaatiota ohjeiden, visualisointien tai hengitystekniikoiden kautta. Shaktajoogan näkökulmasta meditaatio syntyy, kun lakkaamme tekemästä. Ollakseen meditaation tilassa ei tarvitse istua tietyllä tavalla, eikä mielen tarvitse olla tyyni. Rentoutuminen ja uppoutuminen harjoitukseen on ikään kuin laboratorio, jossa joogi kokeilee “kokonaisen maailman linssejä”. Ajan myötä tästä kokeilusta tulee kokonainen elämänkulttuuri, jossa näemme maailman tietyllä tavalla.
Jooga mielen hiljentämiseen – vai tilan sallimiseen?
Mieli ei aina hiljene, vaikka kuinka meditoisimme. Eikä tarvitsekaan. Shaktajoogassa emme pyri hiljentämään mieltä – vaan sallimme sen olla. Mieli saa liikkua, ajatella ja reagoida. Ja kun emme enää paina mielen liikkeitä alas, saatamme huomata, miten mieli hiljenee itsestään. Joogan ja meditaation syvin vaikutus ei sinänsä ole rauhallisuus ja tyyneys, vaan tila, joka sallii aidon itseilmaisun.
Shaktajooga – meditaatio liikkeessä ja liikkumattomuudessa
Shaktajoogassa meditaatio virtaa mukana jokaisessa hetkessä. Kun keho liikkuu asanaan, kun hengitys syvenee, kun silmät sulkeutuvat, kaikki tämä on meditaatiota.
Monet etsivät tapoja yhdistää jooga ja meditaatio ja tämän ajatuksen johdattamana harjoitetaan ensin kehoa, sitten mieltä. Mutta entäpä jos mitään ei tarvitse yhdistää, koska nämän joogan näkökulmat eivät ole koskaan olleetkaan erillisiä? Kun jooga ei ole tekniikka ja meditaatio ei ole päämäärä, ne sulautuvat yhteen.
Yhteenveto – Jooga ja meditaatio Shaktan näkökulmasta
- 🧘 Jooga ja meditaatio ovat yhtä soljuvaa virtaa
- 🧘 Meditaatio syntyy, kun harjoitamme suoritusvapaalla alueella, opetellen hiljalleen rentoutumisen jaloa taitoa
- 🧘 Joogassa ei ole tavoitteena hiljentää mieltä, vaan antaa sen laskeutua syvään rentoutuksen tilaan
- 🧘 Harjoituksen mukanaan tuoma meditatiivinen tila siirtyy ajan myötä arkeen
Shaktajoogassa ei otehdä erottelua joogan ja meditaation välillä. On vain tila, jossa olemme. Ja kun siinä tilassa saa olla kaikessa rauhassa, voi syntyä jotain, mikä kantaa myös arjen keskellä.
Kutsu tilaan
👉 Tule mukaan – paikan päällä tai verkossa
👉 Harjoita dhyanaa omassa tahdissasi, omassa tilassasi
👉 Tutustu tieteelliseen katsaukseen meditaation vaikutuksista hermostoon (PubMed)
Usein kysyttyä – Jooga ja meditaatio
Mikä on ero joogan ja meditaation välillä?
Usein joogaa pidetään kehon harjoituksena ja meditaatiota mielen harjoituksena. Mutta Shaktajoogassa luodaan tila, jossa molemmat tapahtuvat samanaikaisesti.
Voiko shaktajoogaa pitää meditaationa?
Kyllä. Shaktajooga ei pyri meditaatioon, vaan on sitä. Kun elimistö lepää ja hengitys virtaa, syntyy tila, jota joogassa kutsutaan dhyanaksi.
Tarvitseeko meditoida erikseen, jos jo joogaa?
Ei tarvitse. Jos joogaharjoitus on rakennettu hyvin, se on jo meditaatiota. Shaktajoogassa liike ja meditaatio tapahtuvat samassa tilassa.
Mitä jos meditaatio tuntuu vaikealta tai levottomalta?
Se on täysin sallittua. Mieli ei aina asetu, eikä sen tarvitsekaan. Meditaatiossa pyritään tilaan, jossa kaikki olermuksestasi kumpuava saa olla. Kun mielen liikkeitä ei vastusteta, alkaa mieli usein hiljentyä itsekseen.
Mitä tarkoitetaan meditaatiolla ilman tekniikkaa?
Shaktajoogassa meditaatio ei ole sarja vaiheita, vaan suoritusvapaan alueen mahdollistama tila.
Voiko meditaatio tapahtua myös liikkeessä?
Kyllä. Meditaatio ei ole paikallaan olemista, vaan liike itsessään on meditaation muoto.
Entä jos en koe mitään erityistä harjoituksessa?
Se on täysin luonnollista. Meditaatio ei aina tunnu "meditaatiolta". Joskus vaikutus ilmenee vasta myöhemmin arkisissa hetkissä, kun huomaat reagoivasi toisin. Harjoitus vaikuttaa usein tiedostamattomien mielen kerroksien hiljaisuudessa.
Miten shaktajooga eroaa ohjatuista meditaatiomenetelmistä?
Ohjatuissa meditaatioissa seurataan usein ääntä, hengitystä tai visualisointia. Shaktajoogassa ei ole erillisiä meditaatiomenetelmiä, vaan dhyana on läpileikkaava periaate harjoitukselle.
Miksi joogan ja meditaation yhdistäminen voi olla turhaa?
Shaktajoogan näkökulmasta jooga ja meditaatio eivät ole erillisiä. Ne eivät vaadi yhdistämistä, koska ne eivät ole koskaan olleet irrallaan. Kun harjoitus on rakennettu tietyistä periaatteista käsin, meditaatio kulkee harjoituksen mukana aina.