fbpx

Miksi ghee on ruoanlaiton kuningas?

Miksi ghee on ruoanlaiton kuningas?

 
Gheehen (kirkastettu voi, lausutaan ”ghii”) viitataan jumalten ruokana jo Intian vanhimmassa tunnettussa tekstissä, Rg Vedassa. Joogassa ghee on kaikkien ylistämä elintarvike, joka symboloi elinvoimaa, ravintoa ja terveyttä. Sanotaan, että ghee on maidon tarkoin varjelema salaisuus, joka voidaan kuitenkin saada esiin. Kirnuamalla maito saadaan muutettua voiksi, mikä on jo askeleen päässä gheestä. Voin kuumentaminen tuo lopulta esiin maidon kirkkaan, puhtaimman olemuksen, gheen.
 
Gheetä jumaloidaan eniten Intiassa ja sen naapurimaissa, mutta se tunnetaan ympäri maailman. Myös Itämeren maissa ghee on ollut hyvin tunnettu muinaisista ajoista saakka, mutta kuten monet muutkin luonnolliset ja perinteiset tuotteet, ghee alkaa olla unohdettu esimerkiksi suomalaisessa keittiössä.
 
Ghee on sataprosenttinen rasva, joka sisältää runsaasti A- ja D-vitamiineja. Se on parhaita rasvoja kokkaamiseen, sillä se kestää kuumentamista jopa 250 asteeseen. Se tarkoittaa, että gheen molekyylit hajoavat ja muuttavat muotoaan vasta lähes palamislämpötilassa. Vaikka ghee on lyömätön keittämisessä ja paistamisessa, sen maku myös voileivän päällä on todella pehmeä ja luonnonläheinen.
 
Ghee on tavallista voita parempi vaihtoehto myös siksi, että pidämme ruoastamme lämpimänä ja harva Suomessa ryhtyy sataprosenttiselle raakaravintolinjalle. Voin molekyylit hajoavat kuumentaessa, sillä sitä ei ole kuumennettu valmistusprosessissa mikä jättää maitoproteiinit tuotteeseen. Tiedämme esimerkiksi, että maito palaa pohjaan herkästi, mutta tiesitkö, että molekyylien hajotessa muodostuu uusia karsinogeenisia mutanttimolekyylejä? Olet varmasti huomannut usein pannulla paistovoissa mustaa, palanutta mönjää. Tätä tummanruskeaa tai mustaa nestettä ei voi pitää suositeltavana ravintona. Sama ilmiö nähdään kuumennettaessa öljyjä tai margariineja. Margariineja ei itse asiassa tarvitse edes kypsentää – transrasvat eli mutanttimolekyylit syntyvät margariinissa jo sen valmistusprosesseissa. Valmisruokateollisuudessa käytetty kovetettu kasvisrasva on suurin pahis tällä rintamalla.
 

Ghee on loistava kaveri keittiössä myös siksi, että se säilyy pitkiä aikoja – huoneenlämpöisenä noin kuukauden ja jääkaapissa jopa 6 kuukautta! Huoneenlämpöinen ghee on huomattavasti miellyttävämpi käyttää kuin jääkaappikova voi. Olen aina ihmetellyt miten luonnossa liikkujat eivät ole löytäneet gheetä laajemmin. Voiko parempaa toivoa kuin repussa pitkään hyvänä säilyvä voi?
 
Voit valmistaa gheetä itse kotona. Osta siihen suolaton voipaketti tai pari, niin saat kerrallaan tehtyä enemmän. Itse olen todennut Lidlin luomuvoin olevan parasta mitä Suomesta saa tähän tarkoitukseen.
 
Vaivattomampi vaihtoehto on hakea ghee Shakta Joogakoulusta 165 gramman purkeissa. Voi on valmistettu korkealaatuisesta voista Latviassa sijaitsevassa pikkukaupungissa Raunassa.
 
Voit tilata gheetä kotiin myös verkkokaupastamme.
 
 

 
 
Lue myös: Tulsi – kaikkien yrttien kuningatar
 
 

 
 
Juliana Hazāne on helsinkiläinen joogaopettaja. Hän on opiskellut joogaa Intiassa ja Thaimaassa vuodesta 2006 asti.

 
 
<< Takaisin blogiin