Tulsi: kaikkien yrttien kuningatar

Jos olet matkustellut Intiassa, erityisesti Vishnu-kulttuurin alueella, olet saattanut panna merkille, että jokaista pihaa koristaa pyhä kasvi koristellulla korokkeella. Kasvi on nimeltään tulsi (Ocimum tenuiflorum) ja se tunnetaan toisinaan myös nimellä pyhä basilika. Intiassa se on korotettu joillain alueilla jopa jumalattaren asemaan, mutta sen käyttötavat vaihtelevat nykyään paljon. Jotkut intialaiset nauttivat tulsia päivittäin, toiset taas näyttävät täysin unohtaneen sen terveysvaikutukset ja huomioivat kasvin korkeintaan sen kastelemisen yhteydessä tai juhlapäivinä.

Itse tutustuin tulsiin Intian tuliaisena tuodun irtoteepaketin muodossa. Huomioni kiinnitti pakkauksen kylkeen painetut ominaisuudet: “relaxing” ja “antistress”. Ensimmäisestä teekupillisesta jäi mieleen tulsin ihana maku. Yrtin terveysvaikutuksista en tiennyt tuolloin tuon taivaallista. Myöhemmin löysin tulsiteetä Suomestakin ja päätin perehtyä paremmin uuden lempijuomani terveysvaikutuksiin. Ja niitähän riitti! Olin selvästi löytänyt juomien kuningattaren, jonka hyviä puolia on turha edes yrittää mahduttaa yhteen kirjoitukseen.

Tulsi on yksi voimakkaimpia tunnettuja adaptogeenejä. Adaptogeenit auttavat elimistöä mukautumaan haastaviin olosuhteisiin. Käytännössä ne siis lisäävät elimistön vastustusykyä stressiä ja sairauksia vastaan ja normalisoivat aineenvaihdunnan toimintaa. Tulsista kerrotaan olevan suurta apua myös elimistön tulehdustiloihin ja hengitystieongelmiin. Tuhansia vuosia vanhoissa Ayurvedisissä teksteissä tulsia suositellaan myös muun muassa vilustumisen, päänsäryn ja vatsan toimintahäiriöiden hoitoon. Näistä tietämättömänä huomasin itse ensimmäisenä tulsin ihmeelliset vaikutukset ruoansulatukseeni. En nykyisin voisi kuvitella lähteväni matkalle ilman tulsia. Onneksi sitä ei tarvitse kantaa mukana Intiaan suunnatessa!

Tulsi on merkillinen, suorastaan pyhä yrtti. Tulsia ei nimittäin tarvitse edes juoda päästäkseen nauttimaan sen terveysvaikutuksista! Times of Indian artikkelissa kerrotaan, että tulsi vapauttaa happea ympäristöönsä lähes ympäri vuorokauden. Tulsi imee ilmasta häkää, hiilidioksidia ja rikkidioksidia ja siten tekee ihmeitä ympäristölleen. Niinpä intialainen tapa täyttää talon sisäpiha ja ympäristö tulsikasveilla on jälleen osoitus esiäitiemme älykkyydestä.

Ei ihme, että hindut pitävät tulsia Vishnu-jumalan maanpäällisenä puolisona . Se on joka kodin ilmanraikastin, happikeskus, lääkekaappi. Ja vielä maistuukin hyvältä!

Voit ostaa intialaista luomutulsia Shakta Joogakoulun verkkokaupasta riittoisassa 40 gramman pakkauksessa.

Shakta Joogakoulu Juliana

Juliana Käppi

Juliana Käppi on helsinkiläinen joogaopettaja. Hän on opiskellut joogaa Intiassa ja Thaimaassa vuodesta 2006 asti.

shakta kuvio rgb nelio

Shakta Joogakoulu

Shakta on joogakoulu, joka näkee joogan kokonaisvaltaisena tieteenä ja tuo sen helposti kaikkien saataville.

Jaa postaus

Tapahtumat

Talviauringon tervehdys Rovaniemellä ja Oulussa

Aurinko on joogan keskeisimmän harjoituksen ylistyksen kohde ja joogafilosofian tärkeimpiä käsitteitä. Vuoden lyhyin päivä, talvipäivänseisaus on ollut vuoden tärkeimpiä päiviä kaikissa maailman aurinkokeskeisissä kulttuureissa. Mitä

Lue lisää
Ostoskori