Lapset kaipaavat pysähtymistä ja rentoutumista siinä missä aikuisetkin. Koulu, päiväkoti, harrastukset, perheen kiireet – lapsilla on nykyään vähän mahdollisuuksia viilettää metsässä villinä ja vapaana.
Mobiiliaikakausi näkyy niin lasten psyykkisessä kuin fyysisessä hyvinvoinnissa. Univaikeuksien ja stressin lisäksi lapset kärsivät niska- ja selkäsäryistä – usein jo ala-asteiässä! Joogassa opetellaan lempeästi ohjaamaan kehoa takaisin luonnolliseen tasapainon tilaan. Hiljalleen kivut ja jäykkyydet sulavat pois.
Lasten jooga on ennen muuta tutustumista omaan itseen ja kehoon iloisen tekemisen kautta. Kannustavassa ja hyväksyvässä tunnelmassa asanoiden, luovuuden ja rentoutumisen kautta luodaan positiivisia kokemuksia. Tämä vahvistaa niin kehoa kuin itsetuntoa. Myös lasten kehittyvät aivot saavat kaipaamiaan rauhoittumisen hetkiä.
Leikin ja asanoiden avulla lapsi kehittää koordinaatiota, voimaa, liikkuvuutta, tasapainoa ja kehotietoisuutta sekä oppii tunnistamaan tunteitaan. Jokainen tunti päätetään rentoutumiseen, joka lataa lapsen henkisiä akkuja, opettaa lasta päästämään irti ylimääräisestä jännityksestä sekä antaa lapselle keinoja rauhoittua. Asanoiden ja hengityksen avulla opitaan kokemaan keho ja mieli kauniina, harmonisena kokonaisuutena.
Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa. Sanonta on monelle tuttu ja siinä on paljon perää! Miksipä ei opettelisi jo nuorena hyviä tapoja ja taitoja, kuten rentoutumista, hyvää hengittämistä, itsensä ja kehonsa kunnioittamista. Kun nämä taidot ovat syvällä muistissa on ne helppo ottaa sieltä käyttöön stressin ja kiireen keskellä aikuisenakin.
Lue myös: Elämää varten
Laura Foon
Laura Foonin polku kohti joogaa alkoi jo yli 15 vuotta sitten. Hän on opiskellut joogan fyysisiä harjoitusmuotoja ja filosofiaa niin Suomessa kuin Intiassakin, mutta vasta shaktajoogan parissa ovat palaset alkoivat loksahtaa kohdalleen ja kokonaisuus hahmottua.