Kaksi vuotta sitten Pohjois-Euroopan ensimmäinen Shakta-tradition joogakoulu avasi ovensa Helsingissä. Aikomus ei ollut vain lisätä Helsingin joogakoulujen määrää yhdellä vaan olla osa uutta virtausta, joka vie joogaa kohti juuriaan myös lännessä. Jooga jatkaa myös tulevina vuosina kehityskulkuaan ja mukautumista uusiin trendeihin, mutta myös länsi kaipaa yhä enemmän keitaita, jotka tutkivat ja jakavat joogaa traditionaalisesta näkökulmasta. Shakta on yksi näistä paikoista.
Loppukesällä 2016 huolelleni on helppo hymyillä. Shaktajoogaa on opetettu vaikka missä – Lapista Baltiaan! Tuhannet ihmiset ovat omaksuneet shaktajoogan perusteet ja Shaktan opettajankoulutuksesta on valmistunut jo parikymmentä joogaopettajaa. Heistä kaksi, Ellis ja Laura, täydentävät opettajatiimiämme tänä syksynä.
Näyttäisi siltä, että ihmisillä todella on halua kurkistaa, mitä löytyy kulttuurissamme vallalla olevan ihmiskäsityksen ulkopuolelta. Useimmat ihmiset eivät pidä itseään biologisina robotteina. Useat tutkimukset ovat antaneet jo viitteitä siitä, että tietoisuuden vaikutukset ulottuvat aivotoiminnan ulkopuolelle. Niille, jotka haluavat kehittää itseään menetelmillä, jotka lähestyvät ihmistä tästä uudesta – tai paremminkin hyvin vanhasta – perspektiivistä, shaktajooga on todellinen aarre.
Tampereen yliopiston dosentti Pauliina Aarva osuu naulankantaan blogauksessaan: ”Jooga on esimerkki meneillään olevasta laajemmasta maailmankuvan murroksesta. Murros on alkanut, kun hallitseva paradigma (vallitseva ajattelutapa; tieteessä kyseenalaistamattomat taustaoletukset) alkaa vanhentua ja sen myötä uusia suuntauksia nousee esiin eri puolilta.”
Jälkeenpäin ajatellen on ihmeellistä, miten nopeasti juuri oikeat ihmiset löysivät shaktajoogan. Ihastelemme päivästä toiseen joukon kirjavuutta! Iän tai sukupuolen sijaan shaktajoogeja tuntuu ennen muuta yhdistävän kiinnostus kokonaisvaltaista työkalua kohtaan. Sellaista, jolla omaa itseään voi viedä juuri toivomaansa suuntaan.
Olemme olleet yllättyneitä siitä, että suurella osalla shaktajoogan pariin etsiytyneistä ei ole aiempaa joogakokemusta. ”Vasta kuullessani tällaisesta joogasta, halusin kokeilla” on ollut yleinen kommentti introtunneilla. Joogaa aiemmin kokeilleet ovat taas luonteeltaan etsijöitä: ”Olen vuosia etsinyt joogan alkuperäistä ideaa, nyt tärppäsi!”. Sekaan mahtuu myös paljon väkeä tältä väliltä. Kaikki mahdolliset ja mahdottomat taustat ovat edustettuina.
Shaktan kolmannen vuoden käynnistyessä on aika ottaa seuraava askel. Tänä syksynä lähes kolminkertaistamme joogasaliemme neliömäärän. Laajennamme toimintaamme koko C-rapun neljänteen kerrokseen. Lisäksi otamme käyttöön upean hoitohuoneen, jossa hieronnan, jäsenkorjauksen ja traditionaalisen lääketieteen mestarit täydentävät Shaktan palveluja. Myös ensimmäiset shaktajoogan vaikutuksia selvittävät tieteelliset tutkimukset laitetaan alulle. Niiden tuloksia saamme tarkastella toivottavasti jo hyvinkin pian.
Kaksi joogasalia antaa meille vapaammat kädet rakentaa monipuolisemman joogatuntikalenterin. Syyskuusta eteenpäin voit jäädä Eteentaivutus- tai Aurinkotervehdys-joogatunnilta suoraan Tasapainottavalle joogatunnille ilman odottelua. Esimerkiksi Eteentaivutuksen päätyttyä seuraava joogatunti on jo valmis alkamaan viereisessä salissa.
Suosituin korttimme, Kuukausijäsenyys, saa myös rinnalleen laajemman jäsenyyden! Se sisältää joogatuntien lisäksi muun muassa kuukausittaisen tapaamisen Shaktan joogaopettajan kanssa ja henkilökohtaisen harjoitussuunnitelman. Uudistukset vaikuttavat myös hinnastoomme, jonka päivitetty versio julkaistaan 1. syyskuuta.
Olet myös lämpimästi tervetullut osallistumaan maksuttomalle kahden tunnin mittaiselle synttärijoogatunnille 15.9. Joogatunti järjestetään kahdessa salissa ja sen jälkeen tarjolla on kakkua ja teetä. Voit tuoda ystäväsi tai perheenjäsenet mukaan!
Lue myös: Unohda treenaus, aloita mestarina
Miska Käppi
Miska Käppi on helsinkiläinen joogaopettaja. Hän on opiskellut joogaa Intiassa vuodesta 2007 asti, joista pääosan Bhagavan Shri Shanmukhan opastuksessa Shri Kali Ashramissa Etelä-Intiassa.