Opettajankoulutukset syksyllä 2019
Tampere: 19. – 20.10., 9. – 10.11., 23. – 24.11. ja 14. – 15.12.2019 | Lue lisää >>
Helsinki: 26.–27.10., 16.–17.11., 30.11.–1.12., 14.–15.12.2019 | Lue lisää >>
Turku: 2. – 3.11.2019, 7. – 8.12.2019, 18. – 19.1.2020, 8. – 9.2.2020 | Lue lisää >>
Kahdeksan tuntia enemmän teoriaa, vieraileva luennoitsija, uusia teemoja ja enemmän käytäntöä – siinä muutamia esimerkkejä uutuuksista Shaktan tämän kevään opettajankoulutuksessa.
Shaktalla on koulutettu joogaopettajia jo kolme vuotta. Tuloksena on kuutisenkymmentä loistavaa joogaopettajaa ympäri Suomea. Traditionaalinen lähestymistapamme opettajakoulutukseen on ollut menestys ja tänä keväänä opettajankoulutusta laajennetaan hiukan.
Kutsumme koulutusta opettajankoulutukseksi, mutta on tärkeää todeta, että suuri osa koulutukseen osallistuneista ei ole koskaan edes aikonut joogaopettajan tehtäviin. Näille opettajankoulutuksen osallistujille tärkeintä nauttia omasta kokonaisvaltaisesta joogaharjoituksesta, jonka he ovat rakentaneet opettajankoulutuksen avulla.
Shaktan opettajankoulutuksen idea on antaa neljän viikonlopun aikana niin laajat tiedot joogasta, että osallistujalla on selkeä suunta opinnoilleen vaikka koko loppuelämäksi. Opiskelijoilla on koulutuksen ajan vapaa pääsy kaikille Shaktan joogatunneille ja asanaharjoituksen myötä jokainen voi edetä tiellään juuri sopivalla tavalla koulutusviikonloppujen välissä.
Silti, emme edes yritä leipoa kenestäkään joogia puolessa vuodessa. Opettajankoulutuksemme paremminkin raivaa esteet uudelta tieltä, jota pitkin opiskelija voi omaan tahtiinsa edetä joogaopettajaksi – tai vain joogaajaksi, joka todella ymmärtää harjoituksensa. Useimmat päätyvät osallistumaan useampaan opettajakoulutukseen. Niinpä tarjoamme vanhoille opiskelijoille tuntuvat alennukset heidän osallistuessa uusintakierrokselle.
Miten koulutus muuttuu?
Tärkein uudistus on viikonloppujen vaihtuminen kolmipäiväisistä kaksipäiväisiksi. Samalla koko koulutuksen teoriaosuus laajenee kahdeksan tuntia pidemmäksi. Tämä helpottaa osallistumista myös Helsingin ulkopuolelta tuleville. Parasta on kuitenkin se, että pidemmät koulutuspäivät mahdollistavat uusien teemojen sisällyttämisen koulutukseen.
Helsingin opettajankoulutusen ensimmäinen jakso saa uutta sisältöä ja myös uuden luennoitsijan. Joogatutkija Matti Rautaniemi selventää ensimmäisen jakson lauantaina joogan historian myllerryksiä. Opiskelemalla joogan historiaa alan huippuasiantuntijan johdolla ja ymmärtämällä sen kehityspolkuja, opiskelijat saavat selkeämmän kuvan Shakta-tradition paikasta tässä kaikessa.
Toisessa jaksossa pääsemme käymään joogan tieteen metafyysiset aakkoset läpi vieläkin tarkemmin. Tämä on erityisen arvokas lisäys niille, jotka haluavat itse tutustua traditionaalisiin teksteihin. Tattvat ja chakrat saavat jatkossa myös ansaitsemansa laajan käsittelyn.
Kolmannessa jaksossa käymme läpi joogan osa-alueita. Mantran tiede on jouduttu jättämään pois aiemmista koulutuksista ajan puutteen vuoksi, mutta pidemmät koulutuspäivät mahdollistavat syventymisen mantrojen merkitykseen. Tämä on hyvin tärkeä lisä, sillä onhan Shakta-traditiota joskus kutsuttu myös mantran poluksi! Kolmannessa jaksossa pääsemme pidemmälle myös intialaisen lääketieteen perusteissa.
Neljäs jakso on opettajakoulutuksessa omistettu perinteisesti pelkästään asanaharjoitukselle. Lisäaika antaa meille mahdollisuuden sukeltaa syvemmälle anatomiaan – etenkin lantionpohjan ja pallean ihmeelliseen maailmaan. Myös Aurinkotervehdyksen tärkeä teema saa pidemmän käsittelyn.
Tämän kevään opettajankoulutus on erinomainen tilaisuus lähteä tutkimaan joogatraditiota pintaa syvemmälle. Jos haluat lähestyä joogaa tieteenä ja saada pilkahduksen muinaisesta maailmankuvasta, suuntaa opettajankoulutuksen verkkosivulle, lue lisää ja hae mukaan!
Lue myös: Unohda treenaus, aloita mestarina
Miska Käppi
Miska Käppi on helsinkiläinen joogaopettaja. Hän on opiskellut joogaa Intiassa vuodesta 2007 asti, joista pääosan Bhagavan Shri Shanmukhan opastuksessa Shri Kali Ashramissa Etelä-Intiassa.